9 Şubat 2009 Pazartesi

Bu bi' bubi

Kurbanının, harekete geçirdiği mekanizmanın çalışmasıyla, avlandığı tuzaklara genel olarak bubi tuzağı denmektedir, bildiğiniz üzere. Ne mekanizması olduğu önemli değil, bir mekanizma olsun da... Gerilmiş bir ip, yay etkisi gösteren ağaç dalı gibi seçenekleri mevcuttur. Bizim konumuz ise Hollywood'un bize sunduğu muhteşem ötesi bubi tuzaklarıdır. Derdim ise hepsiyle değil, tarihi olanlarladır.

Indiana Jones'un önderlik ettiği macera delisi abilerimizin sık sık rastladığı bu tuzaklar, kendilerine verilmiş olan tarih öncesinden kalma kıymetli nesneyi koruma görevini, sahip oldukları üstün teknolojiyle sürdürürler.

(abi düşeceksin)

Dikkat edilecek ilk husus, bu mekanizmaların karmaşıklığıdır. Bilmam kaç yüzyıl öncesinden bahsedilir ama tuzağımızın maaşallahı vardır. Bugün TÜBİTAK!a gitsen, onlar yapamaz kolay kolay bu tuzakları. Ok ve mızrakla geyik avlamaya çalışan atalarımızı tebrik etmek gerek bu yüzden. Ne yokluklar içinde, nasıl işler başarmışlar.
İkinci mesele tetikleme mekanizmasıdır. İlk paragrafın alt kümesi diyebiliriz buna. Yine dahi atalarımız, o kadar üstün bir teknoloji kullanmıştır ki, bir taşa basmakla koca duvarlar yerinden oynar, duvarlar oklarla çapraz ateşe tutar falan filan. En inanılmazı ise küçücük bir delikten sızan günışığının önünden geçince çalışan tuzaktır. Burda atalarımız ilmin ve fennin sınırlarını zorlayıp fotosel kullanmış ve ışığa duyarlı tuzak gerçekleştirmiştir. Hatta o kadar gelişmiş bir programı vardır ki, gece olunca ışığın kesilmesiyle, önünden geçen birinin ışığı kesmesini ayırt edebilmektedir.

Asıl konu ise şudur. Bu tuzaklar gerekli enerjiyi de bir şekilde bulmaktadır. Yine manyak atalarımız öyle bir potansiyel enerji bulmuşlardır ki, yüzyıllar sonra bile kinetik enerjiye dönüşebilmektedir. Koca koca duvarlar, kayalar, insanların üstüne gelmekte, devasa bir kaya yuvarlanmakta, binlerce ok fırlatılmaktadır. Ne karşılığında? Işığın önünden geçtik diye. E ayıp ama! O duvarlar neyle hareket ediyor? binlerce julluk kuvveti nereden elde ediyor bu aletler? Teknolojik olarak mümkün olan iki şey var bildiğim kadarıyla. Yerçekimi ve yay etkisi. Yerçekimi desen, nasıl bir kaya serbest düşmeye bırakılıyor ki o koca duvarlar yerinden oynuyor. Hadi o mümkün olsun, o kadar yükü tutan ip veya her neyse, nasıl o kadar yıl kopmuyor? Yay etkisi desen, gerilen bir nesne yüzyıllar boyunca nasıl esnekliğini kaybetmiyor? Hadi etmedi o nasıl bir yaydır? Hadi onu da buldun diyelim, o yayı nasıl gerdin zamanında?

(yere yatsa kurtulacak gibi)

Velhasıl kelam, kahramanımız bu tuzaktan kurtulduktan sonra mal gibi sevinmemelidir. Hemen ülkesinde bilimden sorumlu bakana gidip durumu anlatmalı, o yüksek teknoloji incelenmelidir. Belki de atalar Erke Dönergeci'ni buldu haberimiz yok anasını satayım. İki altın buldum diye zıplıyorsun yerinde!

2 yorum:

  1. Yere yatsa kurtulacak gibi:))

    YanıtlaSil
  2. binlerce yıl hayatta kalan Akrep,yılan,timsah... gibi hayvanlarla kurulan tuzaklarıda unutmayalım:)

    YanıtlaSil